Rostliny rajčat se ve sklenících, na záhonech i v nádobách se chlubí květy i zrajícími plody. Můžeme tedy očekávat bohatou úrodu. Bohužel se také mohou začít objevovat potíže. Kromě napadení škůdci, ohrožují rajčata i choroby houbovité, bakteriální a virové. Přinášíme Vám jednoduchý návod, podle kterého sami poznáte, co vaše rostliny trápí.
Nejčastější choroba je plíseň bramborová
Rajčata jsou nejčastěji napadena v období od června až do září. Na všech nadzemních částech vznikají nejprve šedozelené vodnaté skvrny, které se rychle rozrůstají a hnědnou. Na listech jsou skvrny nejčastěji na jejich okrajích. Skvrny postupně zasychají a během krátké doby usychají celé listy. Hnědé skvrny mohou být i na stoncích nebo na stopkách plodů a květů. Na plodech jsou skvrny zpočátku zelenohnědé, postupně se rozrůstají a tmavnou. Choroba se šíří především za vlhkého počasí a za střídavých teplot (teplé dny a chladné noci).
Snadná pomoc je vhodným fungicidním přípravkem, který aplikujeme preventivně 3x na začátku pěstování v červnu. Účinná látka se rozvede do celé rostliny. Od poloviny července do konce sezóny využijeme dle potřeby kontaktní fungicidy, které pomáhají i na čerň rajčat či septoriózu. A co dělat, když již chcete plody sklízet a potřebujete je ještě chránit? Výhodné je použít biologickou ochranu v podobě ekologických přípravků nebo si vyrobit vlastní, například výluh ze šalvěje.
Pozor, nezaměňujte houbovou chorobu s výživovou poruchou
Suchá hniloba rajčat je někdy nesprávně zaměňována právě za houbovou chorobu. Řešením je použití speciálního hnojiva s vyšším obsahem vápníku, a to při prvních příznacích nebo na konci sezony při dozrávání plodů. Hnojivo aplikujeme výhradně postřikem na listy. Vhodným hnojivem je například bezchlorový koncentrát vápníku s dusíkem, hořčíkem a mikroelementy. Kromě dodání potřebného vápníku rostlině také zlepšuje svěžest a vybarvení plodin. Lze použít také suspenzní hnojivo na bázi dusičnanu vápenatého a močoviny, obsahující dále hořčík a stopové prvky.